ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Α' ΦΑΣΗ 1914 -1918

Το ιστορικό Μοναστήρι του Πόντου, η Παναγία Σουμελά!Οι Νεότουρκοι είχαν αποφασίσει τον εκτουρκισμό των πάντων και την εξόντωση των Ελλήνων και των Αρμενίων και για να μην έχουν εσωτερικό αντίπαλο και για να αρπάξουν τις μεγάλες και τίμιες περιουσίες των θυμάτων τους! Έτσι στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ελληνισμός του ανυπεράσπιστου Πόντου διέρχεται την Α' φάση της φρικιαστικής ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του, με 257.000 θύματα!!! Καταστροφές, αρπαγές, λεηλασίες, πυρπολήσεις, σφαγές, εξοντώσεις, απαγχονισμοί, τρομοκρατία, εκτελέσεις, βιασμοί, τάγματα εργασίας, ξεριζωμοί, εξορίες…

Οι Ενβέρ και Ταλαάτ πασάς, βασική ηγετική ομάδα των Νεοτούρκων και από τα χειρότερα κτήνη που πέρασαν από γης, δε σταματούσαν με τίποτα το μακάβριο σχέδιο και έργο αντίστοιχα, της Γενοκτονίας ενός λαού, που είχε βαθιές ρίζες χιλιάδων ετών!

ΤΟ "ΖΑΛΟΓΓΟ" και η "ΑΡΑΠΙΤΣΑ" ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Ι.Μ. ΒαζελώνοςΣτην περιοχή της Μονής Βαζελώνος, περιφέρειας Τραπεζούντος, όπου προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο χιλιάδες καταδιωγμένοι, 26 Ελληνίδες, ζωντανεύουν το Ζάλογγο της Ηπείρου και την Αραπίτσα της Μακεδονίας και για να μην πέσουν στα χέρια των θηρίων, πέφτουν στα νερά του ποταμού και πνίγονται!!!

Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο Τεπέκιοϊ - όπως γράφει ο σύγχρονος Ιστορικός που τεκμηρίωσε με αδιάσειστα στοιχεία τη φοβερή ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΠΟΝΤΙΩΝ, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Φωτιάδης - πέντε Ελληνίδες που είχαν διαλέξει οι Τούρκοι, για να αποφύγουν το βιασμό των κτηνών, έπεσαν μέσα σε αναμμένη φωτιά και κάηκαν ζωντανές!!!

 

Β΄ ΦΑΣΗ 1919 - 1923

Η απόβαση του Κεμάλ στη Σαμσούντα, 19 Μαΐου 1919Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμσούντα του Πόντου, για να συνεχίσει το έργο των Εμβέρ και Ταλαάτ - που είχαν ήδη διαφύγει στη φιλική τους Γερμανία - τη δεύτερη δηλαδή φάση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του Ποντιακού Ελληνισμού (υπάρχει και η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων της κυρίως Μικρασίας και Ιωνίας).

Λίγες ημέρες αργότερα, ανήμερα της 29ης Μαΐου, της τραγικής επετείου της Αλώσεως της Πόλης, ο Κεμάλ σε ρόλο Χίτλερ, συναντά τον Άιχμάν του, τον τρομερό χασάπη Τοπάλ Οσμάν, που διαβεβαιώνει τον …αναμορφωτή της Τουρκίας:

Αγία Σοφία Τραπεζούντας"Θα προσφέρω τέτοιο "θυμίαμα" στους Ρωμιούς του Πόντου, που θα πνιγούν σαν τις σφήκες στις σπηλιές".

Και πραγματικά! Το αποτέλεσμα των φρικτότερων στιγμών του ανυπεράσπιστου Πόντου, είναι η συνολική εξόντωση τουλάχιστον 353.000 Ελλήνων!!!

 Σ.Σ. Ιδιαίτερο έργο, τους τόμους με τα φρικιαστικά ντοκουμέντα της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ του Ποντιακού Ελληνισμού, έχει εκπονήσει ο Καθηγητής ΑΠΘ Κώστας Φωτιάδης, από άρθρα του οποίου αντλούμε το περισσότερο υλικό

 

ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΚ - "ΠΕΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ"

(δημοσιεύθηκε στο "Ε" της Ελευθεροτυπίας, σε άρθρο του Καθηγητού Κώστα Φωτιάδη)

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ, 22 Νοεμβρίου 1921

Μονή Θεοσκεπάστου, Τραπεζούντα"Μετά βαθυτάτης συγκινήσεως οι συγγραφείς και καλλιτέχναι της Ελλάδος απευθύνονται προς τους διανοουμένους του πεπολιτισμένου κόσμου όπως γνωστοποιοήσουν εις αυτούς την τραγωδίαν χιλιάδων οικογενειών του Ελληνικού Πόντου. Ξηρά, εξηκριβωμένα και αναμφισβήτητα τα γεγονότα είναι τα εξής:

Οι Τούρκοι εφόνευσαν όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της πόλεως Μερζιφούντος, αφού την ελεηλάτησαν και την επυρπόλησαν. Τους προσπαθήσαντας να διασωθούν ετυφέκισαν και εθανάτωσαν καταλαβόντες τας διόδους.

Μετετόπισαν όλον τον άρρενα πληθυσμόν των πόλεων Τριπόλεως, Κερασούντος, Ορδούς, Οινόης, Αμισού και Πάφρας και καθ΄ οδόν κατέσφαξαν τους πλείστους εξ αυτών.

ΑμάσειαΈκλεισαν εντός του ναού του χωρίου Ελεζλη εν Σουλού - Τερέ 535 Έλληνας και τους κατέσφαξαν διασωθέντων μόνον τεσσάρων. Πρώτους έσφαξαν 7 ιερείς διά πελέκεως προ της θύρας του ναού.

Απηγχόνησαν εν Αμασεία 168 προκρίτους Αμισού και Πάφρας.

Εβίασαν όλας ανεξαιρέτως τας γυναίκας, τας παρθένους και τα παιδία των άνω πόλεων, τας ωραιοτέρας δε παρθένους και νέους έκλεισαν εις τα χαρέμια. Πλείστα βρέφη εφόνευσαν, σφενδονίζοντες αυτά κατά των τοίχων.

Ι.Μ. ΠεριστερεώταΟι υπογεγραμμένοι θέτουσι τα ανωτέρω υπ΄ όψιν των διανοουμένων της Ευρώπης και της Αμερικής θεωρούντες ότι όχι μόνον τα γεγονότα ταύτα αλλά και η ανοχή αυτών αποτελεί πένθος της ανθρωπότητος

Αθήναι, 22 Νοεμβρίου 1921.

Αννινος Χ., Αυγέρης Μ., Βλαχογιάννης Ι., Βώκος Γερ., Γρυπάρης Ι., Δούζας Α., Δροσίνης Γ., Ζάχος Α., Θεοδωροπούλου Αύρα, Θεοτόκης Κ., Ιακωβίδης Γ., Καζαντζάκης Ν., Καζαντζάκη Γαλ., Καμπάνης Αρ., Καμπούρογλους Δ., Καρολίδης Π., Κόκκινος Δ., Κορομηλάς Γ., Μαλακάσης Μ., Μαλέας Κ., Μέναδρος Σ., Νικολούδης Θ., Νιρβάνας Π., Ξενόπουλος Γρ., Παλαμάς Κ., Παπαντωνίου Ζ., Παράσχος Κ., Πασαγιάννης Κ., Πολίτης Φ., Πωπ Γ., Σικελιανός Αγγ., Σκίπης Σ., Στρατήγης Γ., Ταγκόπουλος Δ., Τσοκόπουλος Γ., Φυλλύρας Ρ., Χατζιδάκις Γ., Χατζόπουλος Δ., Χορν Π., Σβορώνος Ι…"